اورونوف نیم فصل از پرسپولیس جدا می شود؟
هافبک تهاجمی ملی پوش ازبکستانی تیم پرسپولیس همچنان از یک تیم قطری پیشنهاد دارد و ظاهرا می خواهد از این تیم جدا شود.
زهیر توکلی با اشاره به دوره های مختلف شعری قیصر امین پور، گفت: ایمان گروی قیصر سه ضلع دارد؛ آزادی، عشق، و زیبایی. او ایمان را برآیند این سه ضلع می داند و موعود را هم در همین چهارچوب می بیند.
خبرگزاری مهر، گروه فرهنگ و ادب _ جواد شیخ الاسلامی: 8 آبان سالروز درگذشت قیصر امین پور است. درباره شعر قیصر در این سال ها بسیار گفته و نوشته شده است. امروز به بهانه 8 آبان سالروز فوت قیصر امین پور، گفت وگویی با زهیر توکلی درباره شعر قیصر و دوره های مختلف شعری او داشتیم.
مشروح این گفتگو در ادامه می آید؛
* آقای توکلی برای آغاز گفت وگو می خواهم ذکری کنم از شعر «تغییر پنجره» از قیصر که من گمان نمی کردم این شعر یک شعر ضداسرائیلی باشد. تحلیل شما از شعرهای ضداستکباری یا ضداسرائیلی قیصر چیست؟
شعر گفتن درباره فلسطین در دوره دهه های چهل و پنجاه درواقع شعرهای ضدامپریالیستی است. آن موقع چون جریان ضد امپریالیستی چپ بر فضای روشنفکری ایران حاکم بود، چه بر روشنفکرهای مذهبی و چه روشنفکرهای غیرمذهبی، شعرهایی که با موضوع فلسطین و اسرائیل سروده می شد واکنشی به امپریالیسم بود. غیرمذهبی ها مارکسیست بودند، مذهبی ها هم به لحاظ سیاسی ضدامپریالیسم بودند و حتی خیلی از نقطه نظرات شان در حوزه اقتصاد فرقی با نظرات مارکسیست ها نداشت. در آن دوره گفتن شعر مقاومت به معنی شعر ضد امپریالیستی گفتن بود. اصطلاح شعر مقاومت آن موقع نبود و این اصطلاح را ما در یکی دو دهه اخیر استفاده کردیم. آن موقع به این نوع شعر شعر متعهد می گفتند. شعر متعهد هم یعنی شعری که دغدغه های سیاسی و اجتماعی داشته باشد و به وقایع واکنش نشان بدهد و برای خودش در قبال جامعه مسئولیتی در نظر بگیرد. این می شد شعر و ادبیات متعهد. البته در همان دهه های چهل و پنجاه هم شاعرانی بودند که به شعر متعهد اعتقادی نداشتند. نقل است از یدالله رویایی که «شعر خودش تعهدآور است و به چیزی متعهد نیست». بنابراین آن شعری که قیصر امین پور برای فلسطین گفته متعلق به آن جریان است و نمی شود روی آن عنوان شعر مقاومت گذاشت. شعر مقاومت گفتمانی است که در همین دو سه دهه اخیر شکل گرفته است. ما هم می توانیم با توجه به این گفتمان جدید، برگردیم و از نو همه آن شعرهایی را که برای فلسطین نوشته بخوانیم تا ببینیم کدام شان با دید اسلامی نوشته شده است. خوب است بدانید که احتمالاً اولین دفتر شعری که قبل از انقلاب به طور خاص شعرهای مربوط به فلسطین را جمع کرده، دفتری است که آقای علیرضا نوری زاده جمع و منتشر کرده است.
* ولی قیصر شعرهای دفاع مقدسی زیادی دارد که اگر امروز بخواهیم آنها را تعریف کنیم، می توانند در دسته شعرهای مقاومت قرار بگیرند.
شعر قیصر چند تا دوره دارد. یک دوره اش دوره ای است که مربوط می شود به دفتر «تنفس صبح» و دفتر «در کوچه آفتاب» که رباعی های قیصر است. این کتاب ها را ابتدا حوزه هنر و اندیشه اسلامی که بعداً نامش به حوزه هنری تغییر کرد، چاپ کرده بود. این ها شعرهای دوران جنگ است. شعر قیصر امین پور از دفتر «آینه های ناگهان» به بعد بیش از آنکه در گفتمان غالب شعر دفاع مقدس و گفتمان رایج دستگاه های حکومتی و فرهنگی باشد، یک جور اعتراض است نسبت به تغییراتی که در حاکمیت اتفاق افتاده است. با این نگاه که کسانی آرمان های انقلاب را مصادره و تصرف کرده اند. مثال بارزش همان شعر «بغض های کال من چرا چنین؟» است. آنجا می گوید «نسل اعتراض، انقراض یافت». یا مثلاً «آواز عاشقانه ما در گلو شکست / حق با سکوت بود، صدا در گلو شکست» که اصلاً ردیف شعر، شکست است. این به معنی ضدانقلاب شدن قیصر یا روی برگرداندن او از انقلاب نیست. به این معنی است که آرمان های انقلاب خوب بوده ولی این آرمان ها را یک مشت آدم فرصت طلب و سودجو مصادره کرده اند. در آینه های ناگهان شعری دارد به نام «استحاله» که دو تا تصویر می دهد؛ یکی می گوید «در سال صرفه جویی لبخند / پروانه های رنگ پریده / روی لبان ما / پرپر زدند». بعد در ادامه می گوید:
«در روزهای ریخت و پاش لبخند
قصابکان پروار
و کاسبان رسمی پروانه دار
لبخندهای یخ زده خویش را
بر پیشخوان خود
به تماشا گذاشتند!»
این اشاره به روزهای جنگ دارد و می گوید آن موقع، زمانی بود که ما نمی توانستیم لبخند بزنیم. چرا؟ چون در حال جنگیدن بودیم و لبخندهای مان را ذخیره کرده بودیم برای یک روز دیگری. آن روز مجبور بودیم بجنگیم. بعد می گوید جنگ تمام شد و امروز روزگار ریخت و پاش لبخند است. حالا چه کسانی دارند این لبخندها را مصادره می کنند؟ می گوید:
«کاسبان رسمی پروانه دار و قصابکان پروار
لبخندهای یخ زده خویش را
به تماشا گذاشتند».
* پس شما معتقدید شعر قیصر در دوره دوم خود به شاعر اعتراض تبدیل شد. درست است؟
می خواهم بگویم که قیصر صحبت از استحاله می کند و می گوید انقلاب استحاله شده و دست فرصت طلب ها افتاده است. پس شعرهای قیصر اعتراضی است؛ به خصوص دفتر آینه های ناگهان. بعد یک دوره سومی دارد که از همان دفتر آینه های ناگهان شروع شده و می آید در ایدئولوژی تردید می کند. ایدئولوژی به این معنی که ما بخواهیم یک چهارچوب قطعی و جزمی را به عنوان طرحی برای مدینه فاضله از بالا در جامعه پیاده و اجرا کنیم. می گوید این چیز جالبی نیست و آن آرمان شهر و مدینه فاضله فقط با ظهور موعود به نتیجه می رسد. یعنی یک سری شعرهای آرمان شهری دارد که اگر به آن شعرها دقت کنید، می بینید که شعرها خطاب به یک مخاطب ناشناسی است که به نظر می رسد همان موعود باشد. مثل شعر روز مبادا؛ «هر روز بی تو روز مبادا است». می گوید «چرا در آخر هر جمله ای که می گویم / تو ای نشانه پرسش نشسته ای به کمین؟». می گوید من نمی توانم جمله قطعی بگویم. چیزی که قطعی و جزمی باشد ندارم. آن وقت می گوید فقط چه چیزی برای من یقینی و قطعی است؟ «چشمان تو عین الیقین من / قطعیت نگاه تو دین من است».
«ما در عصر احتمال به سر می بریم
در عصر شک و شاید
در عصر پیش بینی وضع هوا
از هر طرف که باد بیاید
در عصر قاطعیتِ تردید
عصر جدید
عصری که هیچ اصلی
جز اصل احتمال، یقینی نیست
اما من
بی نام تو
حتی یک لحظه احتمال ندارم
چشمان تو عین الیقین من
قطعیت نگاه تو دین من است
من از تو ناگزیرم
من بی نام ناگزیر تو می میرم»
ظاهراً مخاطب این شعر موعود است. پس مرحله سوم تفکر قیصر مرحله ای است که وقتی به این استحاله شدن نگاه می کند، به این نتیجه می رسد که این ایدئولوژی ناتوان بوده است؛ ناتوان از ساختن مدینه فاضله. و می گوید این مدینه فاضله فقط با ظهور موعود شکل می گیرد.
* شما از موعود نام می برید، ولی قیصر در غزل «بفرمائید فروردین شود لبخندهای ما / نه بر لب بلکه در دل گل کند لبخندهای ما» آشکارا موعودش را مشخص می کند و ما می بینیم که او شعری مهدوی سروده است. دلیلی دارد که شعر مهدوی را شعر موعودگرایانه می نامید؟
اشتباه نکنید. در همان غزل «بفرمائید فروردین شود اسفندهای ما / نه بر لب بلکه در دل گل کند لبخندهای ما» هیچ اسمی از حضرت صاحب نمی آورد. تعریف شعر مهدوی مشخص است؛ شعری که با نشانه های شعر مذهبی باشد، اما این شعر اینگونه نیست. این شعرها خطاب به یک مخاطب ناشناس است که البته ما می توانیم تفسیر کنیم و بگوییم این مخاطب ناشناس همان موعود است. من اسم این شعرهای قیصر را شعرهای موعودگرایانه یا شعرهای آرمان شهری می نامم.
* با توجه به اینکه «شعرهای موعودگرایانه» به تعبیر شما، و آنچه که امروز اصطلاحاً «شعر مهدوی» معرفی می کنند، در آثار قیصر زیاد است، تصویر این شعرها در آثار قیصر برای شما چگونه است؟
بحث خیلی مفصلی است. تصویرش این است که ایشان با تأمل در سرنوشتی که انقلاب اسلامی پیدا کرده، نگاه اعتراضی نسبت به امروز انقلاب پیدا می کند. به همین خاطر بلافاصله بعد از جنگ، در سال هفتاد و یک، دفتر آینه های ناگهان را منتشر می کند که آنقدر تعداد شعرهای این اعتراضی در آن زیاد است که تردید نمی شود کرد که اینها شعر اعتراضی است و حتی بعضی جاها از شعر اعتراضی هم رد می شود؛ اعلام شکست می کند. می گوید انقلاب را مصادره کردند، تمام شد و رفت. مثل شعر «استحاله»، مثل شعر «آواز عاشقانه ما در گلو شکست»، مثل همان شعر «نسل اعتراض، انقراض یافت». بعداً در همان دفتر، شعرهایی دارد که درباره ایدئولوژی تردید می کند؛ ایدئولوژی به این معنا و مفهوم، خوب دقت کنید، به این معنا و مفهوم که شما یک سری گزاره های قطعی و جزمی داشته باشی و بگویی ما فقط و قطعاً با این راه ها و این راهکارها و این برنامه ها می توانیم مدینه فاضله درست کنیم و هرکس هم مخالف آن باشد گمراه و ضدانقلاب و… است. ایدئولوژی به این معنا که بخواهی از بالا همه ایده های خودت را روی جامعه پیاده کنی. قیصر در این نوع ایدئولوژی تردید کامل می کند. اشاراتش به این قضیه آنقدر متعدد است که نمی شود آن را انکار کرد. با همین تردید در ایدئولوژی است که او در نهایت به ایمان گروی می رسد.
* ایمان گروی به چه معنا؟
ایمان گروی قیصر سه ضلع دارد: آزادی، عشق، و زیبایی. او ایمان را برآیند این سه ضلع می داند. آن موعود را هم در همین چهارچوب می بیند. تا آزادی نباشد، زیبایی درک نمی شود و تا زیبایی درک نشود، آدم ها عاشق نمی شوند و تا آدم ها عاشق نشوند، مؤمن نیستند. قیصر یک چنین جهان بینی دارد. در این زمینه مقاله دکتر حسن زاده توکلی که در کتاب همزاد عاشقان جهان در انتشارات نگاه چاپ شده، خیلی خوب است.
آن وقت در برابر ایدئولوژی، موعود را و جامعه آرمان شهری را با این نشانه ها تصویر می کند. مثلاً می گوید «بفرمائید هرچیزی همان باشد که می خواهد / همان یعنی نه مانند من و مانندهای ما». یعنی چیزی به کسی تحمیل نشود. هر چیزی با اقتضائات طبیعی خودش به رشد و کمال برسد. تحمیل نشود. «بفرمائید تا این بی چراتر کار عالم عشق / رها باشد از این چون و چرا و چندهای ما». یعنی ما با این چون و چرا و چندها، عشق را محدود کرده ایم. می خواهیم آن را محصور کنیم، تبیین کنیم، تعریف کنیم. در حالی که عشق مسأله ای است که بدیهی است، آن قدر بدیهی که اصلاً نمی شود به آن حتی نامی داد: «عشق نام بی نشانه است و کس نام دیگری بدان نمی دهد». عشق، یک بدیهی غیرقابل تعریف است. عشق یک امر بدیهی است. ما باید آن را بپذیریم، نه اینکه محدودش کنیم.
{{name}}
{{content}}